tisdag 17 november 2015

Datorkunskap

En dator har:

  • En bildskärm eller så säger vi bara skärm.
  • Ett tangentbord - man skriver text med tangentbordet. Det har många knappar.
  • En mus – man flyttar pilen (markören) på skärmen med musen. När man klickar på skärmen trycker man alltid på vänster musknapp. När man använder höger knapp, säger man alltid högerklicka.
  • Man kan ansluta (koppla in) många enheter (saker) till en dator, t.ex. en skrivare för att skriva ut text och bild på papper.
Några exempel på enheter, som man kan ansluta till datorn, är: MP3-spelare, telefon och USB-minne.

Starta program

På datorn finns många program. Utan program kan man inte använda datorn. Alla program har en ikon (bild), som man klickar på för att starta/öppna programmet. Ikoner finns på skrivbordet och på startknappen.

Var finns skrivbordet?    Skrivbordet är bilden som visas när datorn har startats.

Var finns startknappen?    Startknappen finns längst ner till vänster på skärmen.

En ikon kallas också för en genväg. När man startar ett program dubbelklickar man (klickar snabbt två gånger med vänster musknapp) på genvägen. Man kan ha flera genvägar till samma program, t.ex. på skrivbordet och på startknappen. Man kan ändra namn på en genväg, Man kan också ta bort en genväg. Men programmet finns kvar på datorn.

Använda program

Alla program har ett fönster. Det är en ruta på skärmen. Nästa alla program har menyer och knappar för olika funktioner (saker man kan göra). Menyerna finns längst upp i fönstret. När man klickar på en meny, visas en ruta med olika funktioner.
En knapp är en ruta med en bild eller en text, som man kan klicka på. Längst upp till höger i fönstret finns en knapp för att stänga av programmet. Den ser ut som ett kryss (X). När fönstret är mindre än skärmen, kan man klicka på fönstrets ram och drar med musen (man flyttar musen samtidigt som musknappen hålls ner) för att ändra fönstrets storlek. Man kan också flytta ett fönster genom att klicka längst upp på fönstrets rubrik och drar med musen.

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar