fredag 11 december 2015

Internet, nätet eller webben.

Inter = mellan   -  t.ex. internationell (mellan länder)
net   = nät   -  t.ex. fisknät, spindelnät
web = nät

Jag hittade ett recept på nätet
Jag ska leta efter information på Internet.
Jag ska läsa om det på webben.

Internet är många datorer som sitter ihop med varandra i ett nätverk.

Allting på Internet finns på datorer runt om i världen. Datorerna kallas servrar.

På svenska finns tre ord som betyder ungefär samma sak - hemsida, webbsida och webbplats.
På Internet finns miljarder hemsidor. En hemsida eller webbplats är flera dokument/sidor som hör ihop. Det är ungefär som en bok med flera sidor. Sidorna handlar om samma saker.

Alla sidor på Internet har en adress. Alla sidor på samma webbplats börjar med samma namn.

Det här är ett exempel: http://www.camillaskeramik.se   Man brukar läsa adressen: "veveve punkt camillaskeramik punkt se"

Man kan se på adressen, att den kommer från Sverige. Alla adresser som slutar på .se används mycket i Sverige. Alla länder har egna adresser, t.ex..sy (Syrien), och .af  (Afghanistan).

camillaskeramik.se har flera undersidor, som börjar med samma namn. Här finns några exempel:
http://www.camillaskeramik.se/index.cgi?v=bildspel-bilder
http://www.camillaskeramik.se/index.cgi?v=index&s=om-camillas-keramik-hemsida
http://www.camillaskeramik.se/index.cgi?v=kontakta-camillas-keramik

Alla hemsidor har länkar. En länk är en Internetadress som man klickar på. När man klickar på en länk, visar webbläsaren den sidan. Länken kan gå till en undersida eller en helt annan hemsida med en annan adress.

Man säger ofta att man surfar på nätet. Det betyder att man hela tiden växla sidor. Allting på Internet sitter ihop som ett nät. Överallt kan man komma till många olika ställen.

För att visa en hemsida måste man ha en webbläsare. Det är ett program som visar text, bilder m.m på nätet. Det finns flera olika webbläsare, t.ex. Chrome, Internet Explorer, FireFox och Safari.

Man skriver in en Internetadress i webbläsaren för att visa hemsidan. Då kan man säga att man "går in på" eller "surfar in på" den hemsidan.

Säters Kommun har en webbplats - www.sater.se)  Vilken information kan man hitta där?

En blogg är en hemsida, som visar texter, bilder m.m. Den som har bloggen skriver inlägg (texter). Det sista inlägget visas först. Bloggen används för att skriva om nya saker varje vecka eller varje dag.

Vad är adressen till vår blogg här på SFI?

Har du "varit inne på" bloggen den här veckan?

Det finns miljarder med hemsidor på Internet. Det är svårt att hitta det man vill, eftersom man inte vet vilka webbsidor som finns.

Därför är söktjänsterna viktiga. Det är stora servrar (datorer) som hela tiden läser texter på alla hemsidor i hela världen. När man vill läsa något på nätet kan man använda en söktjänst, t.ex. Google. Ibland säger vi: "sök på Google" eller "googla". Skriv in några ord som du är intresserad av och så visar Google en lista med länkar till hemsidor som handlar om det.

Källkritik  -  är det sant?

Tänk alltid på att allt som står på Internet inte är sant. När du läser något på Internet, ska du alltid fundera på vem som har skrivit texten och varför han eller hon har skrivit den.

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar